בגדים יש שניה - לחשוב ירוק

תתחדשי על בגד יד שניה

אתם לא מדמיינים לעצמכם כמה בגדים מהממים אני מוצאת בחנויות יד שניה. כמה הם איכותיים ותפורים היטב, בעלי אבזור יוקרתי – וכמה מחמאות אני מקבלת על הפריטים האלה .. עד שמגלה למחמיאים מהיכן הם נרכשו..

חלק מהאנשים עדיין מתארים חנויות יד שניה כמו מקום למכירת האנתיקות עם ריח של עש ואלטעזאכן. בינתיים,השתנה היחס של העולם בכלל ויצרני אופנה מובילים בפרט, לפוטנציאל האדיר הטמון במכירה חוזרת לבגדים משושמים וכאלה שלא נלבשו. זוהי יוזמה מבורכת, הנועדה לתרום לשימור משאבי הטבע ולסייע במאבק כנגד התחממות של כדור הארץ. יתרה מזו, חשיבה ירוקה זו מייצרת עבור התאגיד מקור הכנסה נוסף, שוב תוך ניצול למשאבים הקיימים.

האם מודל זה יתפוס גם בארץ?

תאגיד האופנה H&M השבדי, מהגדולים בעולם, השיק בספטמבר האחרון בקנדה פלטפורמה למכירת בגדי יד שניה בשם H&M Rewear (ללבוש מחדש). מעניין, אם היוזמה הזו הייתה קמה בארץ, האם הייתן קונות בגדי יד שניה ברשת מפורסמת, למרות שאינכן נוהגות לרכוש בגדים משומשים כלל?

ובכן, גם ענק תעשיית האופנה, כמו H&M מזמין אותנו לחשוב "כלכלה מעגלית" ולמחזר. יוזמה זו מצטרפת לשורת הפעולות ה"מקיימות" בהן התאגיד נוקט על מנת לחסוך במשאבי טבע האוזלים. המטרה היא להפוך כלכלת אופנה למעגלית כאשר היעד הוא לעצור את ההתחממות הגלובלית. זוהי גם מחווה לטרנד עולמי לאופנה איטית ומתן במה עסקית מכובדת לתרבות שוק יד שניה המפותח באירופה וארצות הברית.

לאתר החברה https://rewear.hm.com/ca-en

אופנה איטית

תאגיד H&M מאחד תחת קורת גג אחת גם מותגי אופנה מובילים מכווני slow   fashion (אופנה איטית), מציע פלטפורמות למכירה חוזרת (resale) של הבגדים שלא נמכרו ולמכירת בגדי יד שניה, אונליין וגם בחנויות באירופה. פרויקט מיחזור עולמי אשר הוקם ב – 2013 וזמין בכל חנות של הרשת בארץ ובעולם מעודד כל לקוח למחזר פריטי טקסטיל ישנים בתמורה לשובר הנחה לקניה הקרובה. מטרת היוזמה היא לסיים את חיי הבגד באופן מעגלי.

חידוש ומיחזור הבגדים

Reborn textiles (טקסטיל שנולד מחדש) זו אחת היוזמות המקומיות של מחלקת קיימות בקבוצת H&M שהוקמה לאחרונה בכפר סבא ומטרתה איסוף פריטי טקסטיל משומשים. במהלך שבועיים נאספו כ 11 טונות בגדים, אשר מוינו על ידי נשות ארגון ויצו שעברו הכשרה מקצועית למיון פריטי טקסטיל. כ 50% מכלל  הכמות הופנתה לתהליך המחזור במפעל מקומי, 43% הוחזרה לשימוש חוזר בתוך ביגודיות של ויצו, וכ 7% הנותרים שימשו חומר גלם לתהליכי remake & upcycling  (חידוש או שימוש חוזר). כ 20 מעצבים ישראלים למדו על שיטות שונות לשינוי תכלית הבגד ועיצוב בתלת מימד והוכשרו לבצע עבודות תפירה מתקדמות על מנת להעניק חיים אופנתיים לא שיגרתים לפריטים הישנים.

יוזמה ירוקה וצריכה מודעת כנגד התחממות של כדור הארץ

פרויקטים נהדרים, ברמה מקומית ועולמית כאחד, מתקיימת בנושא של "איכות הסביבה". האם זה עדיין מספיק כדי להציל את כדור הארץ מהתחממות הגלובלית? האם פרויקט מיחזור בודד עשוי לכפר על טונות הבגדים שמיוצרים מידי שנה על ידי אותו בית האופנה בפרט ועל ידי יצרני האופנה בכלל. כמה מכל הכמות הזו באמת תמוחזר?

אני בספק שהמספרים בעלי השוואה.. יחד עם זאת, אם אפילו תעשייני אופנה מובילים מסמנים את הדרך של אופנה ברת קימא כברירת מחדל, אנחנו הצרכנים מסוגלים להחכים ולהיות מודעים לנושא.

בשנים האחרונות מתחברת למהות המושג אופנה איטית. בעיקר שמחה שמסוגלת לדוג pieces (אוצרות) בחנות וינטאג' ויד שניה, להנות מאיכות של פעם ולהפוך את הפריט לאופנתי בקסם הסטיילינג העכשווי. אם גם אתם בקטע, דעו שחנויות יד שניה מזמן נראות כמו בוטיקים, עוד לפני ש H&M Rewear (ללבוש מחדש) הגיעה לארץ.

אגב, לערב חגיגי בטיול בדבאי בחרתי בשמלה הירוקה המהממת אשר רכשתי בחנות לבגדי יד שניה דנדשה בחיפה

רוצות ללמוד למחזר לוקים עם אותו בגד וכל פעם להיראות אחרת?

(פוסט ווידאו) לחצו: שמלה אחת 10 לוקים

בואו נדבר על סטייל

תהיו בקשר! אשמח לעזור בכל שאלה על סטיילינג!